Administrační systém webových stránek
Alsan 27. 2. 2023

Administrační systém webových stránek

Administrační systém (též znám jako CMS - Content Management System) je software, který umožňuje správu webových stránek a online aplikací. Jedná se o nástroj, který umožňuje správu a editaci obsahu bez nutnosti znalostí programování. Administrátor webu nebo redakční tým může snadno a rychle aktualizovat, publikovat a mazat obsah bez potřeby vývojářských zásahů.

Administrační systém je často používán pro správu webových stránek, blogů, webových aplikací a e-shopů. Určitě doporučuji zvážit jeho nasazení již při vytvoření webu, ušetříte tak v budoucnu spostu peněz za programátora.
 

Jak funguje administrační systém?

Administrační systémy fungují na principu rozdělení webové stránky na dvě části - front-end a back-end. Front-end je část, kterou vidí návštěvníci webových stránek. Back-end je část, která je přístupná pouze administrátorům a kde se provádí editace a správa obsahu.

Administrátor se přihlásí do back-endu, kde má přístup ke všem funkcím systému. Může vytvářet nové stránky, editovat texty a obrázky, spravovat uživatele a nastavovat další parametry. Administrátor má většinou k dispozici editor obsahu, který umožňuje snadnou editaci textu a vkládání obrázků a dalšího obsahu.

Administrační systém vám má přdevším usnadnit práci při tvorbě a správě obsahu webu. Jeho jednotlivé části pro vás mohu na přání dodělat. Například správu a zobrazení referencí, které si tak velice snadno můžete přidávat svépomocí. 
 

Výhody administračního systému

Použití administračního systému má několik výhod. Jednou z hlavních je rychlost a jednoduchost editace a správy obsahu webu. Díky tomu se mohou redaktoři a administrátoři webových stránek soustředit na tvorbu kvalitního obsahu a nemusí řešit technické detaily.

Další výhodou je flexibilita a škálovatelnost. Administrační systém může být použit pro správu jak malých webových prezentací, tak rozsáhlých multijazyčných projektů.

 

Chci vytvořit web s administračním systémem

Témata Blog
Zpět na Blog

Další články